Tabačka Kulturfabrik Terra incognita Spišský Jeruzalem

Európa na tanieri

Miesto: Michalovce

V rámci podujatia Európa na tanieri, ktoré sa vo štvrtok konalo v Michalovciach, si študenti mohli vyskúšať prípravu rôznych tradičných európskych jedál.

Európa na tanieriŠtudenti pripravovali rôzne jedlá krajín Európskej únie

Podujatie Európa na tanieri sa konalo v Michalovciach.

V rámci podujatia Európa na tanieri, ktoré sa vo štvrtok konalo v Michalovciach, si študenti mohli vyskúšať prípravu rôznych tradičných európskych jedál.

Prezentovali napríklad francúzske syrové fondue, studenú bulharskú polievku tarator, írske jahňacie kotlety, nechýbali ani bryndzové halušky, grécka baklava či talianske tiramisu.

"Cieľom tohto podujatia je prezentovať špeciality krajín EÚ, keďže tento rok máme Európsky rok kultúrneho dedičstva. V rámci neho sa snažíme upozorniť na to, že európske kultúrne dedičstvo nie sú len hrady, zámky, múzeá, kultúrne zariadenia alebo náš folklór, ale je to aj naša gastronómia," uviedol jeden z organizátorov akcie Štefan Zachariáš z informačnej kancelárie Europe Direct Košice.

Aj naši predkovia si vymieňali recepty

Európsky priestor bol podľa jeho ďalších slov stále prepojený.

"Takže aj naši predkovia si vymieňali tieto recepty," poukázal napríklad na rumunské samale, ktoré na Slovensku poznáme pod názvom holubky, alebo plnený kapustný list.

Spomenul, že Európska komisia vydala publikáciu, v ktorej sú zozbierané všetky recepty národných tradičných jedál.

"Z tejto publikácie sa mohli študenti inšpirovať pri príprave pokrmov," doplnil.

Jedlá pripravili žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach.

"My sa orientujeme v poslednom období na tradičné regionálne jedlá, jednak naše, ale aj zahraničné, a tiež rôzne úpravy tak, aby to bol krásny moderný dizajn na tanieri, aby boli žiaci inšpirovaní," vysvetlil jej riaditeľ Miroslav Sivý.

Podľa jeho ďalších slov dá študentom takáto akcia veľmi veľa. "Majú možnosť vždy skúšať rôzne zaujímavé veci, a tým sa odhaľujú talenty," uzavrel.

Autor/zdroj: Archív KSK
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 29.11.2018 06:00
Upravené: 03.11.2022 11:30